Kályhák

Amellett, hogy szép, hangulatos bútordarab szobánk sarkában, az egyik legolcsóbb fűtési lehetőséget nyújtja. A hagyományos formák mellett egyre színesebb, díszesebb és profilosabb elképzeléseket valósítva meg. 

A mai cserépkályhák ősét a 12-13. században német és svájci mesteremberek folyamatos kísérletezés eredményeképpen építették fel először. Kezdetben a többcélú kemencékhez hasonlóan agyagból készült kályhák falára cseréptányérokat tapasztottak, ami jobban megtartotta a meleget, és ezzel növelték a fűtőteljesítményt. Később külön erre a célra kifejlesztett kályhaszemekből – amelyek a mai égetett kerámiából készült kályhacsempék elődei voltak – építették a kályhákat. Népszerűsége következtében gazdag forma- és színvilága alakult ki a cserépkályháknak.

A téglakályha működését tekintve minimális különbséggel ugyan azt tudja nyújtani, mint egy cserépkályha. Amiben különbözik az a hő leadás üteme. Ezeket a kályhákat inkább állandó fűtésre ajánlom nem érdemes két befűtés között napokat kihagyni. Mivel tömegénél fogva nehezebben melegszik fel, mint egy cserépkályha. Viszont nehezebben is hűl ki.

Téglakályhákat vakolhatjuk is tűzálló vakolatrendszerrel, amivel népies vagy modern felület is előállítható. A formaválaszték nagyon széles.

 

 

kályhák